Logo Loading

Ortodontik tedavinin amacı sadece dişlerdeki çapraşıklığı ve çenedeki uyumsuzluğu düzelterek kişiye estetik bir katkıda bulunmak değildir. Bunun yanı sıra olması muhtemel diş çürükleri, diş ve diş eti hastalıkları ile eklem problemlerini önlemek de bu uzmanlık alanın görevleri arasındadır.

Ortodontik sorunlar, çocukluk çağında başlayabileceği gibi, erken sürekli diş kaybı, dişeti rahatsızlıkları, travma gibi problemlere bağlı olarak erişkin yaşta da oluşabilir. Dolayasıyla ilk ortodontik muayene 6-7 yaşlarında, süt dişlerin düşmeye başladığı dönemde yapılması birçok ortodontik problemin çok kolay tedavi edilmesine olanak sağlar.

  • Kişilerin görünüşlerinin ve gülüşlerinin estetik görünüme kavuşması
  • Çapraşık dişlerin temizleme zorluğu nedeniyle oluşabilecek çürüme ve diş eti hastalıklarının önlenmesi
  • Çene eklemi ile ilgili oluşabilecek rahatsızlıkların engellenmesi veya mevcut olanların düzeltilmesi
  • Diş sıkma alışkanlığı veya diğer ortodontik bozukluklar nedeniyle oluşabilecek diş aşınması, baş-yüz ağrılarının giderilmesi amacıyla ortodontik tedavi yapılmalıdır.

  • Şeffaf Plak (Aligner) – Telsiz Ortodonti
  • Porselen (Seramik) Şeffaf Braket
  • Metal Braket
  • Hareketli Apareyler
  • Myobrace Önleyici Ortodontik Tedavi

Diş teli kullanmadan, sadece dişlerin istenen konuma gelmesini sağlayan şeffaf plaklar (apareyler) kullanılarak yapılan ortodontik bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, istenen sonucu elde etmek üzere tümüyle kişiye özel olarak bilgisayar ortamında tasarlanan şeffaf plaklar, 3 boyutlu modellemeyle üretilir.

Sonrasında dişlere takılan bu plaklar, dişleri istenen konuma gelmek üzere milimetrik düzeyde hareket ettirerek dişlerde düzelmeyi sağlar.

Evet, sanal ortamda oluşturulan tedavi planınızı üç boyutlu olarak görmek mümkün. Sadece tedavi sonucunu değil tedavi boyunca dişlerinizin hareketini de görebilirsiniz.

Şeffaf plak tedavisi 13 – 14 yaş ve üzeri herkese uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Son yıllarda en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan şeffaf plaklarla ortodontik tedaviye uygun olup olmadığınız doktor kontrolü sonucu belli olur.

Şeffaf plakların en önemli özelliği neredeyse görünmez olmasıdır. Görüntüsüne önem veren, ortodontik tellerin işini etkileyeceğini düşünen kişiler için çok avantajlıdır. Konuşmayı negatif etkilemez. Takıp çıkartılabilir özelliği ile düğününüzde, toplantılarınızda ve diğer önemli günlerinizde şeffaf plaklarınızı çıkartabilirsiniz. Yemek yerken çıkarılması bir başka avantajıdır. Bakım ve fırçalama sırasında da çıkartılıyor olması ağız hijyeninin daha rahat korunmasına yardımcı olur.

Dişlerin hareket edebilmesi için dişlere bir kuvvet uygulanması gerekmektedir. Şeffaf plaklar da dişlerinizi hareket ettirmek için kuvvetler uygular. Bu kuvvetler nedeniyle birkaç gün dişlerde baskı ve sızlama olacaktır. İlerleyen günlerde dişleriniz hareket etmeye devam eder ancak dişlerinizdeki rahatsızlıklar geçer.

Randevular normalde 4-6 hafta arasında bir verilmektedir, ancak doktorunuz daha farklı bir süre içinde sizi görmek ve bazı işlemler yapmak isteyebilir. Randevularda hastanın bilgisayar simülasyonu açılır, bulunduğu andaki mevcut ağız içi görüntüsü ve bilgisayar görüntüsü karşılaştırılır ve ona göre tedavi devam ettirilir. Yapılması gereken ataşman ekleme / çıkarma veya aşındırma işlemleri uygulanır.

Kontrollere sürekli gelemeyen hastalarımıza, özellikle yurt dışından gelen hastalarımız gibi, tedavi süreci başlamadan önce tüm plaklar verilmektedir. Fakat süreci takip etmek amacı ile doktor kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir.

Termoplastik madde yapısından dolayı çok sıcak içeceklerde deforme olacağı için çıkarılması önerilir. Ancak normal sıcaklıkta veya serin içeceklerde çıkarmak zorunda değilsiniz.

Şeffaf plakları günde ortalama 20-22 saat takmanız gerekir. Sadece gece takılan şeffaf plaklar tedavinizi arzu ettiğiniz şekilde bitirmeyecektir. İdeal olanı sadece yemek yerken çıkartılmasıdır.

Şeffaf plaklar saydam yapıya sahip olduğu için en yakınınız bile şeffaf plaklarınızı fark etmeyecektir.

Tabii takabilirsiniz. Şeffaf Plak tedavisinde günlük aktivitelerinizden ödün vermeden ortodontik tedavinizi devam ettirirsiniz.

Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan sabit ortodontik tedavidir. Metal diş telleri gülümsendiği zaman belli oldukları için estetik açıdan daha az tercih edilir.

Son yıllarda ortodonti teknolojisinin gelişmesiyle birlikte tel (braket) çeşitleri de artmıştır. Porselen (Seramik) Şeffaf Braketler, sabit ortodontik tedavide geniş kullanım alanı olan metal braketler gibi aynı yapı ve etkiye sahip seramik malzemeden üretilmiş ortodontik diş telleridir. Metal braketlere göre çok daha estetik ve görünmez oldukları için özellikle yetişkinler ve estetik kaygısı olanlar tarafından tercih edilmektedir.

Sabit ortodontik tedavi, daimi dişler oluştuktan sonra 11 – 12 yaştan itibaren her yaştan hastaya uygulanabilir.

Diş telleri ilk takıldığında dişlere belirli miktarda kuvvet uyguladığı için hafif bir ağrı hissedilebilir fakat sürekli ve şiddetli ağrı söz konusu değildir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bu durum 2-3 gün içinde normale döner. Ayrıca tedavi boyunca  ağız bakımının iyi olması ağrıyı azaltan etkenlerdendir.

Ortodontik tedavilerde kontrol muayenelerinin aralığı 4-6 hafta arasında değişir. Çekimli ortodontik tedavilerde bu süre ilk aylarda daha sık olabilmektedir.

Sabit ortodontik (braket) tedavisinin dişleri çürütme gibi bir yan etkisi yoktur. Dişlerin çürümesi ağız temizliğinin yeterli miktarda sağlanmamasından ötürü ortodontik tedavi görülse de görülmese de ortaya çıkacak bir sonuçtur. Sabit ortodontik tedavi süresi boyunca ağız temizliğinizi iyi yaparsanız olası diş çürüklerini önlemiş olursunuz.

Dişlerin ön yüzeylerinden destek alınarak yapılan ortodontik tedaviler kişinin konuşmasını etkilemez.

Hastanın şikayetçi olduğu bozukluk, göreceği ortodontik tedavi planının içeriğini ve dolayısıyla süresini de etkileyecektir. Daha basit ortodontik sorunlar birkaç aylık süreçlerde çözülebilirken, yaşanan sorunun türüne göre değişmek üzere birçok ortodontik tedavide 1-2 yıl gibi sürelerde başarılı sonuç alınmaktadır.

Diş tellerinin söküm aşamasında ön 6-8 dişin iç tarafına tutunan retainer dediğimiz ince bir tel (sabitleyici tel) ile dişler birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen sonucun geri dönmesi önlenmiş olur. Bu tel kesinlikle dışarıdan gözükmez. Ortodontik tedavi bittikten sonra doktorunuzun size ön gördüğü kontrollere mutlaka uymaya çalışın.

Genellikle ortodonti hastalarımız bu tele 1 hafta içinde alışır hatta varlığını unutur. Bu sabitleyici teller konuşmanızı etkileyecek kadar kalın değildir.

Olabildiğince erken dönemde, telin dişe olan uyumu bozulmadan doktorunuza başvurun.

Sabitleyicinin tamamen yerinden çıkması dişlerin 1-2 gün içinde dahi hafif çapraşıklığın geri dönmesine sebep olabilir. Bu sebeple en kısa zamanda yenisini yaptırmak için doktorunuzdan randevu alın.

Bu telin ortalama olarak en az 5 yıl ağızda kalması tercih edilir. Bazı durumlarda ömür boyu kullanımı gerekir doktorunuz bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecektir.

Ağız içi hareketli apareyler, istenildiği zaman takılıp çıkarılabilen, diş ve çene gelişimini yönlendirebilen ortodontik tedavi araçlarıdır. Özellikle çocukların dişlerinin çıkmaya başladığı dönemlerde çene darlıklarını engellemek ve dişlere yer açmak için uygulanır. Yer tutucular, pekiştirme apareyleri, çene genişletici apareyler ya da alışkanlık kırıcı apareyler hareketli ortodontik aparey sınıfına girmektedir. Genellikle çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan hareketli apareyler erken dönem tedavilerde tercih edilir.

Bu prosedür ağrılı değildir fakat genişleticiler ve bunların uygulanması hastada bir rahatsızlık uyandıracaktır. Hasta bir basınç hissedecektir.

Tedavi süresi ortalama 1-1,5 yıl sürer. Her iki haftada bir ise doktor kontrolü gerekmektedir.

Myobrace tedavisi, çenelerin gelişimini ve birbirine olan pozisyonlarını düzenlemeye yarayan özel olarak tasarlanmış üç aşamalı bir ortodontik aparey sistemidir. Önleyici ortodonti tedavi sistemi olan Myobrace ile üst ve alt çene gelişim problemleri tedavi edilerek zayıf ağız alışkanlıkları düzeltilir. Bu sistem ile çene gelişimine etki eden olası dış faktörlerin (kaslar, yutkunma alışkanlıkları, dudaklar, yanlış solunum gibi) ortadan kaldırılmasıyla çenelerin düzgün hizalanmasını sağlar.

DentAristo olarak, Myobrace tedavisi ile sadece semptomları gidererek diş problemlerinizi çözmüyor, bir adım daha ileri gidiyor ve problemin asıl kaynağını ortadan kaldırıyoruz.

Myobrace tedavisi, yanlış ağız alışkanlıklarına sahip olan tüm çocuk yaştaki hastalara uygulanabilir.

Hastanın ağız ve çene gelişim problemine bağlı olarak 1,5-3 yıl arasında sürebilir.

  • Ağızdan solunum alışkanlığı
  • Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı
  • Fonksiyonda (çiğneme, konuşma vb.) ve kapanışta zorlanma
  • Parmak emme, yanak ve dudak ısırma, yanlış yutkunma
  • Aşırı ileride veya geride konumlanmış çene yapıları ve önde konumlanmış dişler
  • Alt ve üst çenelerdeki dişlerin temas etmemesi veya normal olmayan bir şekilde kapanması, süt dişlerinin erken veya geç kayıpları
  • Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış veya sürmemiş dişlerin varlığı gibi durumlarda

Çocuğunuz tedavi esnasında, gece boyunca uyurken ve gündüzleri de bir saat kadar Myobrace apareyini kullanacak. Bazı durumlarda ek egzersizler ve egzersiz apareyleri (dudak çalıştırıcı gibi) gerekebilir.

  • Myobrace (Önleyici ortodonti) tedavisi ile çocuklarınızın çenesi ve dişleri sağlıklı ve düzgün bir konumda büyür.
  • Tedavi ile dişlere zarar verecek kötü alışkanlıkların önüne geçilir.
  • Fiziksel görünümü iyileştirir dolayısıyla çocuğunuzun öz güvenini arttırır.
  • Üst solunum yolları rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
  • Üst ön dişlerin yanlış konumlanmasından meydana gelebilecek travmaların önüne geçer.
  • Diş kırıklarını engeller.
  • İleride yapılabilecek ortodontik tedavinin daha kısa ve kalıcı olmasına katkı sağlar.

Hayır, hiç bir yan etkisi yoktur.

Myobrace Tedavisinde doktor kontrolleri ayda bir olmalıdır.